Hva vet vi om Muhammed?

19.09.2012

I filmen "Innocence of Muslims" blir profeten Muhammed fremstilt som svindler, homofil, pedofil og skjørtejeger. Disse påstandene har versert lenge i islamkritiske medier, men de har stort sett bare nådd fram til dem som søker slik informasjon.

Nå gjør ytterliggående islamister sitt for å spre ryktene om islams grunnlegger til hele verden. Budskapet i "Innocence of Muslims" blir gjentatt døgnet rundt i tv-nyhetene som akkompagnement til islamistenes voldelige demonstrasjoner.

Filmen bekrefter dessverre våre fordommer, og uansett hvor vulgær og dum den er, får den oss igjen til å debatterer Muhammed og islam. Alle har en mening om muslimenes profet, og meningene blir forsterket av tv-nyhetenes bilder av blodige opptøyer rundt amerikanske ambassader i arabiske land.

Men vet vi egentlig hvem Muhammed var? InFact gjorde en meningsmåling for VG Nett for et par år siden, og resultatet ble presentert under følgende overskrift: Nordmenn aner ikke hvem Muhammed er. Nesten halvparten av de spurte svarte feil på spørsmålet: "Hvem er Muhammed i islam?" Noen trodde profeten var identisk med Allah, andre mente at han var en fremstående imam.

Det er derfor grunn til å tro at de små tilløpene til islamdebatt i Norge er basert på mangelfulle kunnskaper og direkte misforståelser. Det skyldes blant annet at elevene i norske skoler lærer lite om islam, og at massemediene er for opptatt med å dekke dagens begivenheter til å opplyse oss.

I Innocence of Muslims blir Muhammed blant annet beskyldt for å være svindler, pedofil og skjørtejeger. Har filmskaperen grepet påstandene ut av luften? Nei, beskyldningene er nesten like gamle som islam. 

Bakgrunnen for påstanden om at Muhammed var en svindler, oppsto da Muhammed hevdet at Allah i en åpenbaring hadde gitt araberne tillatelse til å dyrke avguder. Mange ble glade da de fikk denne nyheten, og tilsvarende sinte da Muhammed trakk tillatelsen tilbake med den begrunnelse at Satan hadde villedet ham.

I de om lag 1400 årene som har gått siden den gangen, har mange kritikere av islam hevdet at Muhammed aldri mottok åpenbaringer fra Allah, men at han diktet dem opp for å oppnå makt og innflytelse. Det kan selvsagt ikke bevises, like lite som muslimene kan bevise at engelen Gabriel faktisk åpenbarte seg for Muhammed med budskap fra Allah. Det er et spørsmål om tro.

Det finnes ingen holdepunkter i de historiske kildene fra Muhammeds tid som tyder på at profeten var homoseksuell, snarere tvert imot. For Muhammed giftet seg minst ni ganger i løpet av sitt liv og innlemmet også flere slavinner i sitt harem. Derav påstanden om at han var "skjørtejeger".

Påstanden om at Muhammed var pedofil er blitt gjentatt til kjedsommelighet gjennom århundrene. Bakgrunnen for ryktet er profetens ekteskap med den ni år gamle Aisha, som i sin beretning bekrefter at ekteskapet ble fullbyrdet rett etter at det ble inngått.

Så vet vi litt mer om hvem Muhammed var og bakgrunnen for konflikten mellom voldelige islamister i araberlandene og høyreekstreme grupper i Vesten.

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet