Når makten føler seg truet

05.09.2014

 

Alle journalister vet det: Når makten føler seg truet, tier den.

   Vi har sett det igjen den siste uken i reportasjene om sivilingeniør Jan Wiborgs mystiske dødsfall i København for tyve år siden.

   Jusprofessor Eivind Smith, lederen av kommisjonen som gransket dødsfallet, sier til Aftenposten at han ikke har lest min bok Hvem drepte Jan Wiborg? og legger til: «Men av det jeg har fått referert av påstander gir ikke det meg noen grunn til å delta i en debatt.»

   Påstanden professor Smith ikke vil diskutere er denne: Smith-kommisjonen foretok i 2000/2001 en systematisk tåkelegging av omstendighetene rundt Jan Wiborgs død og førte Stortinget bak lyset. Ja, det er en påstand, men i boken belegger jeg den med fakta:

 

Ikke suicidal

   • Smith-kommisjonen hevder at Jan Wiborg reiste til København for å ta sitt eget liv, til tross for at både Wiborgs fastlege og psykolog hevder at Wiborg ikke var suicidal.

    • Smith-kommisjonen beskriver Jan Wiborg som paranoid, selv om kommisjonen ikke innhentet uttalelser fra eksperter på dette området.

   • Kommisjonen skriver: «Nå bør Jan F. Wiborgs minne – og Wiborgs familie – få fred», til tross for at Wiborgs familie flere ganger har bedt norske myndigheter om å etterforske saken.

   • Smith-kommisjonen underslår vesentlige fakta i sin rapport, mistror vitner og forvrenger vitneforklaringer.

 

«Enig» med dansk politi

Statsadvokat Lasse Qvigstad vil heller ikke uttale seg fordi han bare «vagt husker saken». Han legger til: «Dette er første gang jeg hører om dette, og jeg kan ikke kommentere noe som går så lang tilbake i tid.»

   Jeg bidrar gjerne til å hjelpe på Qvigstads hukommelse: I mai 1999 ba justisminister Odd Einar Dørum om riksadvokatens vurdering av Wiborgs dødsfall. Saken havnet på Qvigstads bord, og han konkluderte med at han var «enig» med dansk politi i at Wiborg hadde begått selvmord, selv om dødsfallet aldri ble etterforsket som mistenkelig.

   Før Dørum fikk en tilbakemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch kunne han lese i Aftenposten at Qvigstad ville henlegge saken. «Jeg kan bekrefte at dette skjedde før jeg som justisminister hadde fått den fra riksadvokaten,» forteller Dørum. «Jeg må si jeg ble veldig forundret over at han opptrådte slik.»

   Det hører med til historien at også riksadvokaten sa seg «enig» med dansk politi, men så vidt jeg kan se har ingen journalister bedt ham om å kommentere saken ennå.

 

En ukjent hallik

Heller ikke tidligere førsteadvokat ved Økokrim, Erling Grimstad, har uttalt seg om Wiborg-saken. Grimstad ledet kommisjonens «etterforskning» av Jan Wiborgs dødsfall. Offisielt konkluderte han med at Wiborg begikk selvmord, men i et internt notat, som har vært hemmeligholdt siden 2001, lanserer han flere mulige drapspersoner. Øverst på listen hans står Jan Wiborgs tidligere kone, Edwige Tessier, fulgt av Wiborg-familien i Norge og en «ukjent hallik».

   Representanter for staten ikke uttale seg til mediene. Men alle bør være klar over at taushet i viktige spørsmål som Wiborg-saken svekker tilliten til vårt demokrati.

 

Publisert i Aftenposten 5.9.2014

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet