Syndenes forlatelse

01.10.2011

Jens Stoltenberg har vært på jakt igjen. Denne gangen var det ville ryper og ikke tamrein som lokket i høstfjellet. Men jaktsesongen ble innledet med medieoppslag denne høsten også da statsministeren passerte en veibom uten å betale avgift.

Nordmenn er kjent for å være ærlige, nesten til det puritanske, og stiller høye krav til politikernes moralske beskaffenhet. Men episoden er allerede tilgitt fordi statsministeren har lært seg synderens første bud: Legg deg flat!

Derfor har vi også tilgitt at Jens Stoltenberg for noen år siden stakk av etter å ha kollidert med en parkert Volvo i Oslo. Heldigvis for eieren av Volvoen ble Stoltenberg observert og saken løst i minnelighet: Reparasjonen ble betalt av Arbeiderpartiet, som sto som eier av Stoltenbergs bil.

Norske velgere tilgir like lett som journalistene fordømmer. Som gode kristne har vi allerede gitt syndsforlatelse til en av landets fremste forkjempere for økte bevilgninger til kollektivtrafikken, SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, som snek på lokaltoget fra Son til Oslo for noen uker siden. Også han la seg flat – og betalte dessuten tilleggsavgiften på 750 kroner.

Det fins eksempler på det motsatte: Da en journalist oppdaget at statsminister Jan P. Syse var styreformann i et aksjeselskap som flere år på rad unnlot å sende inn regnskaper til Brønnøysund, bagatelliserte Syse lovbruddet og mente at folk måtte forstå at en statsminister hadde annet å bale med enn å overholde aksjeloven. Det var ikke verre enn å bryte fartsgrensen på norske veier, mente han. Det var dumt sagt, og han ble aldri tilgitt.

De fleste av våre politikere har gått på medietreningskurs og lært kunsten å legge seg flat når det trengs. Det har sikkert også den angrende sex-kjøperen Bård Hoksrud, som får fortsette som Frps samferdselspolitiske talsmann etter Siv Jensens absolusjon: «Bård Hoksrud har gjort opp for seg, og saken er ute av verden.»

La oss håpe at Stoltenberg, Solhjell og Hoksrud også repeterer medietrenernes viktigste budskap: Tenk deg godt om før du snakker og handler i det offentlige rom.

Kanskje behovet for tilgivelse blir mindre.

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet