Butikk og etikk

18.10.2011

Samfunnsansvar er ulønnsomt, iallfall hvis målet er kortsiktig aksjegevinst. Det er konklusjonen på Jon Henry Rosselands blodferske mastergradsoppgave fra Norges Handelshøyskole, som forhåpentligvis ville minne verdens børshaier om den californiske kongeslangen, Reggie, som ble så glupsk at den slukte sin egen hale.

Rosseland har sett på hva som skjer når multinasjonale finansinstitusjoner slutter seg til Equator-prinsippene, som er finansbransjens kjøreregler for miljø, menneskerettigheter og arbeidsvilkår. Og hvis du ikke visste det fra før, får du vite det nå: Investorene rømmer skuta.

Fram til i dag er det trolig bare Den katolske kirke som har skapt store rikdommer ved å selge ideen om at moral varer lengst. Mange bedrifter og finansinstitusjoner prøver det samme, men når direktørene viser samfunnsansvar, selger investorene seg ut i frykt for at etikken skal skape problemer for butikken.

Rosseland har studert 33 multinasjonale finansinstitusjoner, blant dem DnB NOR og Skandinaviska Enskilda Banken, i perioden 2003–2010, og resultatet er nedslående. Investorene bryr seg ikke om global oppvarming, utnytting av billig arbeidskraft og sosial dumping. De er bare opptatt av én ting – å tjene penger, ikke på langsiktig industribygging, men på raske aksjetransaksjoner.

Formålet med børsnotering er ikke lenger å skaffe bedriftene kapital, men å gi børshaiene kortsiktige aksjegevinster. Verdens ledende børser er blitt spillekasinoer, der pyramidespillets iskalde regler gjelder: Sistemann ut tar tapet. I dette spillet er det ikke rom for grublerier om ansvar for samfunn og kommende generasjoner.

Publiseringen av Rosselands studie kommer samtidig med at protestene mot finansnæringens og de multinasjonale selskapenes grådighet sprer seg fra kapitalismens høyborg, Wall Street, til resten av verden. De siste ukene har det vært demonstrasjoner i nesten 100 land. Bare i Berlin strømmet nylig 10 000 mennesker ut i gatene for å demonstrere mot storkapitalens mangel på samfunnsansvar.

Mange investorer og industriledere er i utakt med dem som skulle være deres nærmeste allierte – nemlig sine egne kunder. Det kan komme til å koste dem dyrt. Forhåpentligvis vil politikerne tvinge dem til fornuft før det går med dem som med kongeslangen Reggie.

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet