Munch svarteper i uverdig politisk spill

10.11.2011

Opposisjonspartiene i Oslo har besluttet å si nei til et nytt Munch-museum i Bjørvika. Norges største kunstner gjennom tidene sitter igjen som svarteper i et uverdig lokalpolitisk spill.

Da bystyret besluttet å legge Munch-museet til Tøyen på 1950-tallet, var det en tributt til landsfaderen Einar Gerhardsen, som bodde på Ola Narr, bare et steinkast fra det nye museet. Vi kjenner alle resultatet: Besøket er elendig sammenlignet med Nasjonalmuseet eller tilsvarende museer i utlandet.

Men Oslo Arbeiderparti vil beholde museet på Tøyen fordi "østkanten også skal ha noe". Hensynet til publikum – ikke minst turistene – er underordnet partiets gammelmodige bypolitiske agenda.

Før Fremskrittspartiet gjorde sitt berømte krumspring og gikk i mot sitt eget vedtak i bystyret om å bygge Lambda, sa museumsdirektør Stein Olav Henrichsen at han regnet med en mangedobling av besøkstallet når museet ble flyttet til sentrum av hovedstaden. I dag har Munch-museet knappe 130 000 besøkende i året.

I Paris er det for tiden lange køer utenfor Centre Pompidou. Over 5000 mennesker besøker hver dag museet for å se Munch-utstillingen Det moderne øye. Det betyr at flere har sett Munchs bilder i løpet av noen uker i Paris enn på et helt år i Oslo. På Tøyen er det nemlig aldri kø når Munch-museet viser de samme bildene.

Tøyen-tilhengerne har til det kjedsommelige hevdet at et museum på Tøyen vil bli mye billigere enn i Bjørvika, til tross for at kommunens fageksperter har dokumentert at dette er feil. Men begge parter snakker bare om kostnader. De har åpenbart glemt at Munch-museet ikke bare er en kommunal etat, men også en bedrift med en inntektsside som øker proporsjonalt med antall besøkende.

I Bjørvika vil museet få større inntekter fra billettsalg, butikk og kafé – og ikke minst økte sponsorinntekter. La oss håpe at opposisjonspolitikerne ikke glemmer at de tapte inntektene må kompenseres over kommunalbudsjettet hvis de – under den endelige avstemningen i bystyret – gjør alvor av å skrinlegge Lambda.

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet