Vi som ikke tror på jomfrufødsel

23.12.2011

Så er det jul igjen, og enda en gang skal verdens to milliarder kristne feire at jomfru Maria ble besvangret av Den hellige ånd og fødte hans sønn i Betlehem. For en kort stund glemmer vi at det er gått mer enn 150 år siden Charles Darwin påviste at livet på Jorden har utviklet seg gjennom milliarder av år og ikke er et resultat av en guddommelig masterplan.

Noen få "liberale" teologer mener at alt i Bibelen som ikke kan forklares naturvitenskapelig, skal tolkes billedlig, men fortsatt tror de fleste av verdens kristne at Gud skapte Jorden og himmelen på en uke og at jomfruer kan føde barn. I noen salige dager rundt vintersolverv fortrenger vi alt vi lærte i naturfagstimene på skolen. Vi forbigår Darwin i stillhet og ser gjennom fingrene med at Gud, ifølge skapelsesberetningen, skapte lyset to døgn før sola og månen, og at han lot grønne vekster, planter og trær komme før sola.

"Det som, av en eller annen historisk grunn, en gang har blitt religiøs tradisjon her til lands, virker som en bevissthetsnedsettende vaksine," skriver den tidligere katolske presten Rudi Kessel i boken Hva ska vi med religion?, som neppe blir å finne under mange juletrær. "Vanedyret boltrer seg," fortsetter forfatteren. "Tradisjonen har lullet de fleste av oss inn i en mental tilstand som minner om neddoping."

Kessel viser til et intervju med Bjarne Håkon Hanssen, som da han var statsråd ble spurt om han tror på Gud. – Ja, jeg gjør vel det, svarte Hansen.

"Et slikt svar må være typisk norsk, eventuelt skandinavisk," kommenterer Kessel, som selv er født og oppvokst i Belgia. "På kontinentet ville det trolig vekke forundring."

Kessel harselerer med våre dagers kristne - både protestanter og katolikker - som plukker litt her og der fra kristendommen som om den var en à la carte-meny: "Og den autoritetstunge kirken lar det skje, vel vitende om at det ikke nytter å sette hardt mot hardt her. Det er bedre å ha én milliard i sin stall - med den status og den økonomi det gir - enn bare å ha en tidel av det," skriver han.

Ja, så tror vi vel litt på Gud, da - og traller Deilig er jorden mens vi vandrer rundt juletreet. Kanskje tror vi litt på skapelsesberetningen og jomfrufødsel også etter Sølvguttene og et par Gammel Oppland. Og er vil heldige, varer troen helt til tredjedag når virkeligheten på nytt innhenter oss.

God jul!

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet